Psoriazisul, dermatita atopică, rozaceea sau transpiraţia excesivă sunt unele dintre cele mai întâlnite afecţiuni dermatologice. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pielea are rolul de a feri organismul de agenţii externi, şi la nivelul ei se elimină substanţe care nu mai sunt folositoare organismului. De multe ori apar însă dezechilibre ce duc la apariţia unor afecţiuni cutanate extrem de supărătoare şi care sunt şi foarte greu de tratat.
2% dintre români au psoriazis
Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale pielii este psoriazisul, o boală care poate să apară la orice vârstă.
„În jur de 2% din populaţie suferă de psoriazis, iar la persoanele mai în vârstă boala apare de cele mai multe ori în cadrul unui sindrom metabolic (hipertensiune arterială, obezitate, diabet)”, explică Sebastian Pop, medic dermatolog la Cabinetul „Sebastian Pop” din Capitală.
Fiind o boală cronică, nu se folosesc tratamente de la care să se aştepte o vindecare a bolii, ci remisiunea ei.
Dermatita atopică, frecventă la copiii mici
O altă afecţiune cronică a pielii este dermatita atopică, o boală inflamatorie, cel mai des întâlnită la copii.
„În peste 60% din cazuri, dermatita atopică debutează la vârste mai mici de un an. Această boală afectează până la 20% din populaţie”, explică Sebastian Pop.
La fel ca şi în cazul psoriazisului, nu se ştiu exact cauzele răspunzătoare de apariţia dermatitei atopice. Nu există tratament care să vindece boala, însă simptomele pot fi controlate prin tratamente prescrise de alergologi şi dermatologi.
Rozaceea, tratată cu lumină intens pulsată
Rozaceea, cunoscută şi sub numele de „cuperoză”, este o afecţiune inflamatorie a feţei, care apare mai ales în perioada vârstei mijlocii şi se manifestă prin roşeaţă, apoi mici papule (leziuni ale pielii) şi p