Sursa: Reuters
Reticenţa Angelei Merkel în susţinerea pachetului financiar pentru salvarea Zonei Euro şi soluţiile sale pentru combaterea crizei au fost întâmpinate cu o ploaie de critici europene. Merkel e însă între ciocan şi nicovală - în UE e certată pentru că a acceptat prea târziu să pună la dispoziţie buzunarul larg al Germaniei, iar acasă se loveşte de opoziţia electoratului care ar fi preferat să nu facă acest lucru niciodată.
Tensiunile din coaliţia cu liberalii, de la Berlin, dar şi nemulţumirile unor figuri grele din propria grupare, creştin-democrată (CDU), vin să completeze tabloul celui mai negru moment din cei patru ani şi jumătate petrecuţi de Merkel în fruntea guvernului.
„Solicitări naive”
Ultimul atac a venit ieri de la şeful Comisiei UE, Jose Barroso, care a spus, pentru „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că dorinţa Germaniei de a modifica tratatul UE pentru a întări controlul asupra bugetelor statelor membre e „naivă”. „Nu propunem modificări ale tratatului, chiar dacă suntem deschişi ideilor bune”, a concluzionat Barroso.
Cu o zi mai devreme, luni, Merkel s-a văzut atacată de fostul ministru de externe, Joschka Fischer. Într-un interviu acordat „Der Spiegel”, Fischer a apreciat că Merkel s-a achitat „de mântuială” de îndatoririle de cancelar. Argumentul e acela că Merkel a acceptat prea târziu să susţină pachetul financiar, alimentând criza, nemulţumind partenerii UE şi lăsând alţi lideri să conceapă planul de salvare a euro.
„Germania e mai izolată în UE decât oricând, dar germanii suportă povara financiară în vreme ce preşedintele francez este celebrat”, crede Fischer. Fischer sintetizează cuvintele multor politicieni care spun că Merkel a ignorat interesul european, deşi Germania a avut de câştigat de pe urma introducerii euro.
Acasă, lucrurile sunt mai complicat