Anunţurile „disperate“ prin care agenţii imobiliari se dau drept proprietari de apartamente aflaţi în pericolul de a fi executaţi silit de banci, au început să fie postate pe site-urile de mică publicitate.
Potrivit datelor prezentate de filiala clujeană a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), în 2008, în judeţul Cluj activau 350 de agenţii imobiliare. Considerate unele dintre serviciile cele mai afectate de actuala recesiune economică, în prezent, din totalul agenţiilor imobiliare care „înfloreau“ înainte de criză, mai sunt în jur de 25. Dintre acestea, puţine îşi mai „amintesc“ de taxa ce trebuie plătită la UNAI, motiv pentru care reprezentanţa din Cluj şi-a suspendat activitatea.
Proprietar disperat
Pentru a supravieţui şi a parafa o tranzacţie, unii agenţi imobiliari „de criză“ par să nu ţină cont de limite. Ei apelează la mila eventualilor cumpărători de apartamente. Anunţurile „lacrimogene“ sunt postate pe site-urile de mică publicitate, iar contactarea agentului de eventualii clienţi nu se lasă mult aşteptată. Autorul unui anunţ este Paul Măgurean. El arată în text că este un „proprietar disperat“ care scoate la vânzare un apartament în cartierul Bună Ziua, din municipiu, la preţul de 55.000 de euro. În anunţ se mai arată că are restanţă la bancă de peste 90 de zile, motiv pentru care se află în pericolul de a fi executat silit. De asemenea, el menţionează că are nevastă şi doi copii. În alte anunţuri se menţionează „Atenţie!Preţuri de criză”, „Super ofertă“, iar în altele agenţia îşi precizează comisionul: „Comision 1% pentru apartament de 4 camere”.
Tehnică de atragere a clienţilor
Contactat telefonic, vânzătorul se prezintă ca fiind agent imobiliar, iar apartamentul într-adevăr se află în cartierul Bună Ziua. Mai mult, agentul îşi confirmă identitatea afişată pe portalul de mică publicitate, iar ulterior întreb