În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialişti în ultimele 3 săptămâni, Guvernul României încă nu a renunţat la ideea reducerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II şi să amaneteze viitorul a peste 5 milioane de salariaţi cărora le-a garantat la lansarea sistemului, in 2008, că vor putea obţine o pensie decentă din sistemul privat, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Anul trecut, Pilonul II a încasat prima lovitură grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2% (în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii), cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această măsură, cele 5 milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până in 2017. Pe termen lung, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale românilor cu până la 15%.
Potrivit sursei citate, anul acesta, Ministerul Finanţelor propune o nouă tăiere la Pilonul II (propunerea iniţială: de la 2,5% la 0,5%), provocând noi pierderi de sute de milioane de euro şi reduceri de pensii de până la 30%-40%. Printr-o nouă afectare a Pilonului II, Guvernul ar reuşi ceea ce nicio ţară din lume nu a încercat: să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari. Guvernul nu a inclus însă această idee în scrisoarea de intenţie către FMI.
Potrivit declaraţiilor publice oficiale, în absenţa măsurilor de austeritate anunţate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei). Din această sumă, tăierea a 2 procente din contributia Pilonului II ar "economisi" statului, în 2010, doar 660 de milioane de lei, adică 1,4% din deficitul total.
C.P. În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de