Finala campionatului de săptămâna viitoare va decide care sunt cei mai iuţi români la doborât buştenii ce vor reprezenta România la Mondialele din toamnă. Sursa: EVZ
O trupă de voinici s-a adunat la lângă Cluj, la Gilău, şi şi-a pus în cap să arate lumii că românii sunt printre cei mai buni la spart lemne. Nu e o glumă, e echipa naţională a „tăietorilor de lemne”, oameni selectaţi pe sprânceană, dintre cei care driblează cu toporul prin buşteni mai ceva decât o făcea Zidane în perioada sa de glorie.
La sfârşitul săptămânii viitoare vor pârâi drujbele şi se vor înfierbânta joagărele la finala Campionatului Naţional Stihl Timbersports, întrecere care hotărăşte cine pleacă în toamnă în Austria, la Campionatul Mondial al tăietorilor de lemne.
Antrenament, concentrare şi multe bătături în palme
„Nu ajunge mămăliga! Ca orice alt sportiv şi noi suntem atenţi la ce consumăm”, spune din capul locului Botond Nagy, căpitanul şi antrenorul naţionalei de tăietori de lemne, un bărbat de 35 de ani, la 1,85 şi 93 de kilograme.
Campionat de tăiat lemne? N-a crezut Nagy până nu a văzut la televizor, în urmă cu vreo doi ani. De atunci a început să facă antrenamente ca la carte.
„Poate că nu necesită vreun talent înnăscut, dar e nevoie de foarte mult antrenament, concentrare şi multe bătături în palme. Bineînţeles că trebuie să ai braţe puternice, dar cel mai mare atu trebuie să fie ambiţia. Apoi expunerea şi rezistenţa la efort fizic”, crede Botond Nagy, un fel de Răzvan Lucescu al naţionalei tăietorilor de lemne.
Căpitanul pune cel mai mult accent pe precizie şi nu neapărat pe viteză. Anul trecut a reuşit să dea gata 70 metri cubi de lemne, cam cât un vagon. „Proba mea preferată e «single buck», tăietura cu joagărul, la asta cred că nu mă întrece nimeni. Dar îmi place la nebunie să simt şi puterea unui mo