Ati visat vreodata ca alergati cat va tin picioarele si, totusi, nu reusiti sa inaintati? Acelasi sentiment ia nastere si privind eforturile Romaniei de a reduce cheltuielile bugetare si de a iesi din criza.
Toate propunerile de reduceri ale Guvernului sunt intampinate cu dezaprobari din de sindicate si de patronate si viceversa iar, in acest timp, Romania pare blocata, asemenea unui soarece ce alearga intr-o roata.
Este vina economiei subterane, a guvernelor anterioare care au acordat mariri salariale nejustificate si a celor care traiesc la sate si nu platesc impozite. Acestea sunt doar cateva dintre "motivele" pentru starea Romaniei, vehiculate in ultimele zile.
In iunie, ar trebui luate masurile de austeritate care sa duca la reducerea cheltuielilor bugetare si la mentinerea deficitului la 6,8 la suta din produsul intern brut, in acest an, insa, deocamdata, nu se intampla mare lucru.
Guvernul a anuntat ca va reduce salariile bugetarilor cu 25 la suta si pensiile cu 15 la suta si mai multe variante ale Ordonantelor de Urgenta in acest sens au "scapat" in presa. Nici una definitiva inca, desi termenul limita se apropie.
Intre timp, ministrii fac declaratii mai mult sau mai putin iresponsabile, iar mega-greva anuntata pentru inceputul acestei saptamani va avea o magnitudine mult redusa.
Astfel, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca, in cazul in care masurile ce ar trebui luate acum nu vor da rezultatele scontate, salariile bugetarilor ar putea fi scazute cu pana la 70 la suta anul viitor.
Ministrul crede ca masurile de austeritate propuse in prezent vor conduce, totusi, la reducerea cheltuielilor indeajuns pentru a ne incadra in deficitul impus prin acordul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
De asemenea, Seitan a confirmat