Aceştia au de plătit la bugetul local amenzi şi taxe de zece milioane de lei, dar n-au de unde să aducă banii. Judecătorii sunt cei care urmează să stabilească câte ore şi unde trebuie să muncească restanţierii pentru a-şi şterge datoriile.
Municipalitatea îi trimite la muncă pe cei care sunt plini de datorii, dar n-au bunuri pe care să se pună sechestru şi nici salariu. „Pentru 70% din cei cu datorii am început deja măsurile de executare silită, iar pe cei care i-am găsit cu venituri am făcut popriri. Pe de altă parte, am definitivat 100 de dosare pentru muncă în folosul comunităţii“, a declarat Eugen Boţ, şeful Serviciului Financiar din cadrul Primăriei Vaslui.
Cele 100 de dosare întocmite de municipalitate vor fi înaintate instanţei, iar judecătorii vor stabili cât şi unde trebuie să muncească datornicii pentru a-şi achita restanţele.
Se urmăresc banii
El a mai explicat că prestarea de ore de muncă în folosul comunităţii este ultima variantă la care se apelează, interesul general fiind încasarea sumelor de bani.
„În general, societăţile comerciale traversează o perioadă foarte proastă, iar acest lucru se răsfrânge automat asupra oamenilor. Noi trimitem notificări, somaţii, îi invităm la discuţii şi facem angajamente de plată, iar acolo de unde nu se poate recupera suma propunem munca în folosul comunităţii“, a mai precizat Eugen Boţ. O parte dintre vasluieni sunt de acord cu transformarea amenzilor în ore de muncă în folosul comunităţii.
„Dacă m-aş afla într-o astfel de situaţie şi n-aş avea serviciu sau posibilitatea să-mi achit datoriile, aş face muncă în folosul comunităţii“, a spus Dumitru Butnaru (59 de ani), mecanic.
Unora nu le place munca
Alţii refuză varianta orelor de muncă. „Nu este o măsură bună. Poate unii oameni nu îşi pot achita aceste datorii, nu au bani, a