Omul de afaceri Ion Roşu se plânge că şeful unei bănci din Târgu Neamţ l-a executat pe el, în locul unui rău-platnic. Afaceristul îşi caută de şapte ani dreptateaprin tribunale şi spune că a fost păgubit cu peste 400.000 de lei.
Pentru Ion Roşu (60 de ani), necazurile au început în 2002, când a acceptat drept plată de la un partener de afaceri cinci bilete la ordin în valoare de 110.000 de lei. El avea totuşi nevoie de bani lichizi, aşa că a mers cu biletele la sucursala din Târgu Neamţ a Băncii Comerciale. „Pentru a putea să-mi desfăşor activitatea, am dat băncii cele cinci bilete la ordin şi am împrumutat bani pe baza unui contract de scont“, povesteşte Ion Roşu. Banca a verificat şi a acceptat biletele, însă la data scadenţei lor a constatat că cel care le emisese nu avea suficienţi bani în conturi.
În momentul acela, şefii băncii au luat o decizie ciudată. „În loc să respecte contractul de scont şi să se îndrepte mai întâi împotriva emitentului biletelor la ordin, banca mi-a luat mie bani din cont, pentru început circa 45.000 de lei“, susţine patronul.
Datoriile s-au prescris
Roşu susţine că a făcut mari sacrificii pentru a-şi acoperi datoriile apărute peste noapte. „După ce am fost nevoit să concediez oameni şi să vând o suprafaţă din terenul pe care funcţiona firma, am achitat toate creditele pe care le aveam la bancă şi întreaga contravaloare a biletelor la ordin. Însă nici aşa nu am intrat în posesia acelor bilete la ordin“, spune afaceristul.
El s-a îndreptat apoi în justiţie împotriva celor care l-au adus în această situaţie. A obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă, care stabileşte că şeful sucursalei BCR se face vinovat de neglijenţă în serviciu, însă banii, cu dobânzile şi penalizările aferente, nu i-a mai recuperat niciodată. Fostul său partener de afaceri a scăpat de toate bunurile care puteau