Remanierea guvernamentală este din ce în ce mai des invocată de lideri ai partidului aflat la guvernare, dar şi de membri ai opoziţiei. Este însă înlocuirea unor miniştri sau chiar a întregului Executiv soluţia pentru salvarea României din criza economică? Ce miniştri aţi pune voi pe lista "demişilor" din Guvern? Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Cabinetul Boc, aflat într-o formulă asemănătoare, a atins în octombrie anul trecut un record politic: a fost primul Guvern "demis" de Parlament în urma unei moţiuni de cenzură.
Executivul, condus de preşedintele PDL şi supus unor numeroase presiuni ale sindicatelor nemulţumite de nepopularele măsurile de austeritate, va trece prin câteva zile de foc. Luni, pe 7 iunie, Emil Boc îşi va asuma asumarea răspunderea pentru proiectele de lege care vor duce la scăderi drastice ale salariilor din sistemul bugetar. Marţi urmează depunerea a două moţiuni de cenzură de către opoziţie, iar joi cabinetul lui Emil Boc va trebui să facă faţă dezbaterii şi votului pe cele două documente.
În tot acest timp, Guvernul se confruntă cu criticile venite din interiorul PDL şi chiar cu dezertări ale parlamentarilor nemulţumiţi de planul anticriză susţinut de Executiv. În această săptămână, senatorul PDL Iulian Bădescu a anunţat că se retrage din PDL şi pleacă în tabăra PSD, iar surse politice susţin că aceeaşi mişcare o vor face şi alţi democrat-liberali, dacă Boc va merge înainte cu aplicarea măsurilor de austeritate.
Lideri ai PDL şi chiar miniştri au invocat remanierea. Elena Udrea a dat un termen optimist: sfârşitul anului 2010, însă vicepreşedintele Ioan Oltean a fost mai dur: sfârşitul lui iunie - începutului lunii iulie.
Până acum s-au pronunţat numele mai multor miniştri care ar putea fi remaniaţi. Daniel Funeriu, ministrul EducaţieiSebastian Vlădescu, ministrul FinanţelorMihai Şeitan, ministrul MunciiMihai Dumitru, m