Pentru a avea şanse cât mai mari trebuie să alegi acele școli la care prima medie de intrare de anul trecut a fost cât a ta. Părinţii şi elevii de clasa a VIII-a încep de vineri completarea fişelor de înscriere la liceu pentru probele de aptitudini.
Admiterea la liceu nu mai este o chestiune subiectivă de câţiva ani deja. Calculatorul este cel care repartizează copiii, în funcţie de notele din gimnaziu şi de cele obţinute la testările naţionale, dar şi în funcţie de modul în care completează fişa de admitere.
Documentul este atât de important, că o completare greşită ori doar neatentă poate face ca un copil cu rezultate bune să rateze intrarea în liceul unde îşi doreşte să înveţe.
Pe lângă numele şi prenumele complet, mediile din anii de gimnaziu şi mediile de la tezele naţionale, elevii trebuie să scrie pe foaia de admitere cât mai multe coduri de licee ca să fie siguri că vor fi admişi.
Anul acesta, media de admitere se compune din 50% media generală a claselor V-VIII, 25% media tezelor cu subiect unic, pe care elevii le-au dat în clasa a VII-a şi 25% din rezultatele de la testele naţionale desfăşurate la începutul lunii mai.Anii anteriori, tocmai completarea eronată a fişelor de admitere a făcut ca mulţi copii să rateze şcoala pusă pe prima poziţie.
Una dintre cele mai frecvente probleme a fost că pe fişele de examen au fost prea puţine opţiuni pentru licee. Elevii cu note mari, în special, cred în mod eronat că nu au nevoie de prea multe opţiuni. „Noi recomandăm părinţilor să scrie cel puţin 100 de opţiuni pe foile de înscriere, mai ales la prima etapă de admitere", precizează Marian Banu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Bucureşti.
Locul de la liceu trebuie confirmat
Specialiştii în educaţie arată că este foarte important ca părinţii să verifice media de admitere cu care s-a intrat a