Numărul de ore petrecute la cursuri în anul şcolar 2009-2010 a fost redus substanţial de greve, de concediul forţat al profesorilor, de gripa nouă şi de Bac. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Numărul de ore petrecute de elevi la cursuri a fost redus la aproape trei sferturi în anul şcolar 2009-2010, care a devenit astfel cel mai scurt din istoria post decembristă. Peste el au trecut mai multe „calamităţi” politice, criza economică, gripa nouă, examenele susţinute în timpul orelor şi destule greve.
Urmarea: cele 173 de zile lucrătoare, care ar fi trebuit să fie „acoperite” cu activităţi educative, au fost de fapt, la o centralizare generală, doar 130. Întreruperile de activitate nu au fost însă constante în toate judeţele. Elevii buzoieni adaugă la toate aceste ore „tăiate” încă o lună de proteste ale dascălilor.
Fără examene în timpul anului
Deşi oficialii instituţiilor de învăţământ se laudă că au recuperat materia, mare parte dintre dascăli se întreabă cât de eficient este acest tip de „educaţie galopantă”. Potrivit acestora, „găurile” din pregătirea elevilor nu pot fi acoperite cu „recuperări de sâmbătă”.
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei recunosc că orele au fost date peste cap şi - ca o primă măsură - se gândesc ca, din toamnă, să „împingă” examenele în afara anului şco lar.
„Opţiunea noastră e ca anul şcolar să se termine mai repede pentru elevii de clasa a XII-a şi a VIII-a, pentru a-şi putea da examenele”, a arătat secretarul de stat Oana Badea.
Aceasta a omis că problemele nu se sfârşesc odată cu ultima zi de şcoală. „Spre exemplu, acum, profesorii a meninţă că vor boicota sfârşitul de an şi Bacul”, avertizează unul dintre dascălii contactaţi de EVZ.
PROTESTELE ŞI-AU DAT MÂNA CU CRIZA
Elevii au chiulit o lună şi jumătate cu girul profesorilor