Măsurile de austeritate convenite de Guvern cu reprezentanţii FMI, printre care scăderea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, nu vor fi aplicate de la 1 iunie, ci de la data intrării în vigoare a legii privind reducerea cheltuielilor din sistemul public.
Guvernul a adoptat forma finală a celor două proiecte de lege pe care urmează să-şi asume răspunderea, în cadrul şedinţei care a avut loc în această dimineaţă.
Parlamentarii au depus 51 de amendamente la proiectul de lege privind măsurile de austeritate, necesare pentru reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar. Dintre acestea, Guvernul a adoptat doar patru. Unul dintre amendamente prevede aplicarea reducerii pensiilor, salariilor bugetarilor şi a celorlalte măsuri de austeritate „de la data intrării în vigoare a legii”, a declarat premierul Emil Boc.
Astfel, pensiile şi salariile bugetarilor ar putea să nu scadă luna aceasta.
Un alt amendament se referă la pensia minimă socială, care nu se va reduce sub pragul de 350 de lei, chiar dacă se va aplica procentul de diminuare de 15%, a declarat premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern de astăzi.
Prim-ministrul a dat exemplul unui pensionar care primeşte în prezent o pensie de 370 de lei. Prin aplicarea coeficientului de reducere de 15%, ar trebui să primească mai puţin de 350 de lei/lunar, însă Guvernul a decis ca pensia minimă socială să nu scadă sub acest prag.
Angajaţii din companiile de stat, solidari după buget
Salariile pe care le primesc angajaţii din companiile de stat se vor reduce în funcţie de bugetul fiecăreia dintre aceste companii, a mai precizat Boc, care a adăugat că detaliile privind aceste reduceri vor fi făcute publice după asumarea responsabilităţii.
„Vă vom spune numele companiilor de stat unde se taie salarii după asumare”, a declarat Emil Boc.
În ce