Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, să devanseze dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Boc.
Birourile Permanente ale celor două camere au decis, la începutul acestei săptămâni, că moţiunea va fi dezbătută şi votată marţi.
Potrivit unei scrisori transmise de preşedinte celor două camere ale Parlamentului, dezbaterea şi votul ar trebui să aibă loc la trei zile calendaristice de la citirea textului, şi nu la trei zile lucrătoare, aşa cum stau lucrurile acum.
Executivul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri speciale şi pe legea pensiilor, demers urmat de o moţiune de cenzură depusă de PSD. Textul moţiunii a fost citit, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, în absenţa miniştrilor. Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a motivat că Executivul este convocat în şedinţa săptămânală.
Iniţiatorii moţiunii apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă "soluţia corectă" şi susţin că, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie".
Constituţia prevede că Guvernul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 din totalul de 471 de parlamentari.
Grupul PDL are, la Cameră , 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.
Grupurile PSD şi PNL din Senat şi Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita