Chiar dacă nu am ajuns (din nou!) la masa bogaţilor, şi noi, românii, vom intra în rândul lumii şi, prin intermediul TVR, vom urmări evoluţiile celor 32 de formaţii care, pentru prima oară în istoria fotbalului, merg în Africa pentru cea mai importantă competiţie a balonului rotund. Bogaţi sau săraci, cu sau fără palmares de apărat, vedete sau nu, adulaţi de toată lumea sau necunoscuţi pentru mai toţi, cei 736 de fotbalişti, câte 23 în fiecare lot prezent la Mondiale, se pregătesc pentru turneul vieţii.
Unii şi-au riscat familia pentru a fi în Africa de Sud. E cazul atacantului neo-zeelandez Chris Killen, care s-a căsătorit zilele trecute în Anglia, dar nu pleacă în luna de miere deoarece s-a alăturat coechipierilor săi de naţională aflaţi în cantonament în Austria. „Evident că ar fi fost mai bine să mă duc în luna de miere. Doamna mea ar fi fost mulţumită. Însă ea ştie cât de important este pentru mine şi pentru cariera mea Cupa Mondială", a declarat Killen.
Capello ia cei mai mulţi bani
S-au făcut zeci, poate chiar sute de topuri înainte de acest Mondial. Cel mai frumos, cel mai urât, cel mai bun, marii absenţi, cei mai apreciaţi ş.a.m.d., totul în funcţie de inventivitatea autorilor. Nu au scăpat nici antrenorii, ziariştii ajungând la concluzia că selecţionerul Angliei, italianul Fabio Capello, are cel mai mare salariu dintre cei 32 de antrenori prezenţi la Cupa Mondială. Capello câştigă un salariu anual net de 8,8 milioane de euro şi este urmat de Marcelo Lippi, selecţionerul Italiei, cu „doar" trei milioane de euro. Selecţionerul Germaniei, Joachim Low, Bert van Marwijk (Olanda), Ottmar Hitzfeld (Elveţia), Vicente del Bosque (Spania), Javier Aguirre (Mexic) şi Carlos Alberto Parreira (Africa de Sud) au salarii cuprinse între 2,5 milioane şi 1,6 milioane de euro.
Neaşteptat de departe se află Diego Armando Maradona, s