Ziarul nostru vă oferă azi, într-o grafică deosebită, cele zece stadioane pe care vor avea loc meciurile de la Turneul Final al Campionatului Mondial de fotbal. Zece bijuterii, zece stadioane pentru care Africa de Sud a cheltuit aproape 2,5 miliarde de dolari pentru a le construi (patru arene nu existau înaintea acestui Turneu Final, fiind ridicate special pentru Mondiale), reface sau renova.
Cel mai impresionant proiect - nu şi cel mai costisitor! - a fost cel al arenei din Johannesburg, pe care va avea loc şi finala, Soccer City, pentru care s-au alocat 440 de milioane de dolari în condiţiile în care stadionul era deja construit din 1986, iar banii au fost pentru consolidare şi ridicarea la standardele cerute de FIFA.
Cei mai mulţi bani însă, 700 de milioane de dolari, au mers la Cape Town, unde a fost construit de la zero un stadion de 70.000 de locuri care va găzdui şi o semifinală. Şi, dintr-o dată, mă întreb ce ar face România dacă, prin absurd, ar ajunge în situaţia de a cere organizarea unui Mondial. Noi ne chinuim de ani de zile să facem un stadion naţional la standarde acceptate de UEFA, lucrurile ba merg, ba stau, termenele ba sunt „în grafic", ba pe lângă acesta, iar oficialii se uită prin buzunare să vadă dacă mai fac sau nu acoperiş retractabil, aşa cum promiseseră. Căci, fără acoperiş, s-ar face economie la buget... şi poate am avea bani de parcare.
Cei care vor vedea Africa de Sud în această perioadă vor avea, probabil, unele mari surprize. Organizatorii au făcut investiţii uriaşe pentru a asigura securitatea participanţilor şi a fanilor (deşi, încă din primele zile, au apărut deja clasicele jafuri), reţeaua de transport a fost modernizată cu preţul a miliarde de dolari, iar gazdele acceptă orice compromis pentru a face ca acest Mondial să rămână unul de poveste. Am avut un gând, dar nu e cazul să-l mai pun pe hârtie... Totuşi, ce-ar