Pârtiile permanente de pe gheţarii din Alpi, Scandinavia sau Caucaz pot oferi senzaţii hibernale chiar şi în cele mai călduroase luni din an, iulie şi august.
Când majoritatea europenilor se înghesuie pe plaje, iau cu asalt terasele umbrite şi consumă cantităţi-record de băuturi reci şi îngheţată, unii îşi scot din debara combinezoanele, clăparii, beţele şi schiurile.
Revista „Capital” prezintă o serie de staţiuni accesibile pentru românii care preferă să se bucure de schiuri şi vara. Cele mai apropiate locuri în care se poate schia în iulie şi august sunt cele şase pârtii (cvasi) permanente din Austria: Dachstein, Kitzsteinhorn - Kaprun, Hintertux, Molltal şi Stubai. Celebrul centru de schi din Solden nu mai este deschis vara din cauza calităţii slabe a zăpezii.
Şi în Italia sunt cel puţin patru locuri în care pot fi practicate sporturi de iarnă în plin sezon estival: Marmolada, Stelvio, Passo Tonale şi Val Senales. Elveţia se mândreşte cu pârtiile din Saas-Fee şi Zermatt, iar în Franţa se schiază din primăvară până în toamnă la Les Deux Alpes şi Tignes.
Din Rusia în Chile
Zone de schi practicabile sunt şi în Norvegia, la Galdhopiggen , Stryn şi Folgefonn.
Mai greu accesibil este muntele Elbrus, din Caucaz - excursia presupune viză pentru Rusia, zbor cu escală la Moscova. Valea Baksan este zona cea mai dezvoltată din punct de vedere turistic, iar schiorii pot ajunge până la 5.100 de metri altitudine, unde este zăpadă indiferent de cât de călduroasă este vara.
Pentru cei cu mai multă dare de mână, tot emisfera nordică oferă schi de vară în Canada (Blackcomb) şi Statele Unite (Timberline). Iar pentru cei care vor o iarnă adevărată, o vacanţă în emisfera sudică, în zona andină din Argentina sau Chile poate echivala cu o adevărată călătorie în timp, având în vedere că regiunea se afă în plin anot