Când vine vorba despre datări cronologice, întotdeauna vor exista discuţii arheologice contradictorii insolvabile. Templele megalitice din Malta nu sunt o excepţie de la regulă.
MAI VECHI DECAT STONEHENGE
Să facem o scurtă recapitulare istorică. Cea mai veche piramidă egipteană, piramida lui Djoser, a fost construită începând din anul 2630 î.e.n. Monumentul de la Stonehenge este mai "bătrîn” cu cel puţin patru secole. În jurul anului 3000 î.e.n., poporul insular a hotărât să ridice, folosind pământ, buşteni şi blocuri masive de piatră, o minune arhitectonică neolitică al cărei scop nu este cunoscut nici până astăzi. În Malta, istoria a început cu 500 de ani mai devreme, adică în jurul lui 3500 î.e.n., pe când insula era locuită de o populaţie despre care nu se ştie aproape nimic. Modul de viaţă şi credinţele acestor primi locuitori au rămas învăluite în mister. Singurele mărturii rămase din acele timpuri sunt monumentele megalitice. Se presupune doar că aceste populaţii au venit din insulele apropiate, Sicilia şi Lipari, şi erau buni navigatori, reuşind să traverseze Marea Mediterană.
MAI MULŢI MEGALIŢI
Poate că nu o să vă vină să credeţi, dar în Malta există nu mai puţin de şase temple megalitice, dintre care cel mai vechi se află în nordul insulei la Skorba. Dar cele mai bine păstrate şi care dau o idee mai exactă despre ce a însemnat viaţa acum cinci milenii în această insulă cu sol arid şi foarte puţine izvoare de apă dulce se află în sud, şi ne referim aici la fascinantele structuri megalitice de la Hagar Qim şi Tarxien. Tot în acesta zonă poţi spera ca turist curios şi neliniştit, să vizitezi în Paola singurul templu subteran din lume, format dintr-un labirint de coridoare şi încăperi săpate direct în rocă. Straniul complex este format din încăperi grupate pe trei niveluri şi realizate de-a lungul unei perioade de cel puţin 9