Peste tot se vorbeşte de criză, numai în fotbal nu. De fapt, ca să fiu sincer, se vorbeşte de ea şi aici, numai că nu o fac cei implicaţi în fenomen, ci chibiţii de pe margine.
Aşa se face că în Italia apar politicieni care cer micşorarea salariilor jucătorilor „pentru că e criză şi trebuie să fie solidari cu poporul", în Franţa vine o doamnă ministru care critică luxul în care stă echipa „cocoşului", spunând şi domnia sa că „pe criză, ar trebui să se fi dat mai puţini bani pentru cazare", iar în Anglia vine un om de afaceri care cere desfiinţarea cluburilor cu datorii... normal, tot pentru că e criză.Fotbalul însă merge înainte. FIFA anunţă că are peste un miliard de dolari în cont în acelaşi timp, forul mondial spune că în 2003 aceste fonduri erau de... 63 de milioane de dolari, deci ce creştere pe „criză"!, echipele calificate la Mondiale îşi freacă mâinile, satisfăcute, ştiind că vor pleca acasă, indiferent de rezultate, cu cel puţin 30 de milioane de euro în cont, iar specialiştii în televiziune anticipează că Mondialul din acest an va avea audienţe-record. E şi normal, din moment ce televiziunile din întreaga lume au plătit 2,1 miliarde de euro numai pentru a-şi asigura drepturile TV pentru Mondial! Pe criză. Şi, atenţie, anunţă că este foarte posibil ca finala Campionatului Mondial, care va avea loc pe 11 iulie, să devină cel mai urmărit eveniment din istoria televiziunii!!! Mai credeţi că fotbalul e în criză?
De fapt, da, e în criză, dar la noi. În calitate de ţară membră a FIFA, dar care nu participă la CM, România va primi de la forul mondial un „ciubuc" de circa 200.000 de euro, bonus pentru „contribuţia" noastră la creşterea veniturilor organismului care guvernează fotbalul. Am pierdut zecile de milioane pe care le împart granzii în Africa de Sud, aşa că merităm să rămânem în criză. Dar pe cine interesează fotbalul din România?
Cupa M