Primii sacrificaţi după moţiune vor fi secretarii de stat, reduşi la doi pe minister. În cazul miniştrilor, se analizează plecarea unui prim lot prin comasarea a 5-6 portofolii actuale. Sursa: Codrin Prisecaru
Moţiunea de cenzură a fost ieri respinsă ieri, opoziţiei lipsindu-i doar opt voturi să răstoarne guvernul lui Emil Boc. Dacă miniştrii au rămas, deocamdată, pe loc, primii sacrificaţi pentru a da satisfacţie electoratului şi activului PDL vor fi secretarii de stat, al căror număr se va tăia azi la jumătate.
La cererea preşedintelui Băsescu, formulată la Snagov, premierul le-a cerut miniştrilor să vină azi în şedinţa de guvern cu câte o variantă de restructurare la vârf cu doar doi secretari de stat. Cei mai mulţi adjuncţi au în acest moment Internele - şase -, Externele şi Economia - câte cinci -, Finanţele, Transporturile, Dezvoltarea, Justiţia - câte patru. Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi Teodor Baconschi susţin însă că în ministerele lor numărul secretarilor de stat nu se va putea limita la doi.
În ciuda votului strâns la moţiune, în interiorul PDL s-au păstrat presiunile inclusiv pentru remanierea rapidă. Potrivit unor surse din coaliţie, guvernul analizează varianta restructurării la 9-10 ministere, prin comasarea unor portofolii.
Udrea, Videanu şi Berceanu se conformează
Prima tăiere de capete va avea însă loc la nivelul secretarilor de stat. Aici, susţin sursele citate, Boc a cerut ca fiecare minister să rămână cu trei demnitari: ministrul, un adjunct al său şi un secretar de stat pentru relaţia cu parlamentul. Sacrificaţi ar fi aproape 20 din cei 51 de secretari şi 6 subsecretari de stat. Excepţie ar face însă Internele şi Externele.
"Eu zic că se poate funcţiona cu doi: unul pentru relaţia cu parlamentul şi un adjunct al ministrului", a declarat ieri Adriean Videanu pentru EVZ, care