Ce ştim noi despre activitatea agenţiei americane CIA se trage mai mult din cărţile şi din ecranizările presupuselor personaje care ar fi schimbat cursul istoriei prin acţiuni de spionaj, scrie divinecaroline.com.
Practic, puteam susţine că nu ştim, de fapt, nimic, în condiţiile în care operaţiunile Agenţiei Centrale de Informaţii ies la iveală abia după efectuarea lor, şi, mai ales, după eşecul acestora, care este comentat pe îndelete în mass-media. În acest mod, au ajuns în atenţia presei patru operaţiuni ale CIA care demonstrează că şi "cei mai inteligenţi dintre inteligenţi" pot da greş.
"Pisica acustică"
În anii ‘60, activitatea CIA s-a concentrat asupra Războiului Rece. Americanii erau atât de obsedaţi să descopere dacă advesarii comunişti au sau nu au arme nucleare, încât au recurs la forme de spionaj ingenioase, dar şi bizare.
Cinci ani de antrenament, 15 milioane de dolari, mai multe operaţii chirurgicale şi implicarea experţilor americani a dus la crearea "Pisicii Acustice", care, de fapt, era o felină ce avea implantat în organism un dispozitiv audio ce permitea ascultarea şi înregistrarea conversaţiilor persoanelor din apropierea ei.
Ideea de bază a operaţiunii era că această "super-pisică" ar trece neobservată de comunişti şi ar putea asculta şi înregistra discuţiile dintre ei.
Însă, programul CIA a fost încheiat brusc, când cei cinci ani de muncă şi cele 15 milioane de dolari investiţi în pisică au sfârşit călcaţi de o maşină. La justificarea deciziei de a abandona proiectul, reprezentanţii CIA au menţionat: "Programul nu satisfăcea nevoile noastre înalt specializate".
"Proiectul cubanez"
Ameninţarea comunistă nu venea doar din partea sovieticilor, ci şi din partea guvernului revoluţionar al lui Fidel Castro. Potrivit istoricului Jorge Dominguez, de la prestigioasa universitate Harvard, înlăturarea lu