Piteştiul luptă pentru un loc cât mai bun în topul competiţiei "Oraşul de vis", lansată de www.evz.ro.
Aşezat între dealuri, pe terasele râului Argeş, Piteştiul nu este un oraş turistic şi, din păcate, din cauza sistematizării urbane din timpul regimului comunist, nu are un centru istoric. Autorităţile au încercat să umple această lipsă prin pieţe colorate, pavate cu dale de piatră, fântâni arteziene, căderi de apă şi râuleţe care şerpuiesc pe străzile pietonale cu flori.
"E un oraş despre care am amintiri foarte frumoase din tinereţe. În această zonă centrală era aşa-zisa Stradă Mare, pe care ne plimbam noi, tinerii. Până prin ’67-’70 tot centrul era constituit din clădiri vechi. Apoi s-a făcut o sistematizare a oraşului", povesteşte Mihail Georgescu, de 65 de ani, care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Piteşti.
Spaţii verzi versus blocuri gri
În locul clădirilor istorice, exact în mijlocul oraşului, s-au ivit cutii dreptunghiulare comuniste, de culoare gri, care străjuiesc acum de ambele părţi fosta Stradă Mare. "E frumos oraşul, dar blocurile astea sunt sub orice critică. Măcar în centru ar trebui să le facă ceva, să le zugrăvească. Vin din Grecia şi acolo toţi au blocurile zugrăvite în alb şi când e soare zici că sunt din zăpadă", spune Florin Breier, în vârstă de 36 de ani. În plus, pe străzi se plimbă în continuare foarte mulţi câini comunitari.
Centrul străluceşte de curăţenie, însă gunoiul nu lipseşte din spatele blocurilor din cartierele periferice. "Centrul rivalizează cu multe oraşe din străinătate şi este competitiv din punctul de vedere al curăţeniei, al modului în care arată, deşi, în zilele însorite, este prea strident pavajul", spune Ion Buţă, de 68 de ani.
Manea Gurău, de loc din Târgovişte, arată că, la prima vedere, a fost încântat de Piteşti: "Comparându-l cu Târgoviş