Salariile preşedintelui, premierului şi miniştrilor sunt extrem de mici în raport cu funcţiile pe care le ocupă şi din acest motiv se menţine ipoteza de corupţie la nivel înalt, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR
"Toată lumea se vaită de salarii, dar toată lumearecunoaşte că salariile preşedintelui, al primului ministru şi aleminiştrilor sunt extrem de mici, în raport cu funcţia pe care opresupun, şi de aceea menţinem ipoteza de corupţie la nivel înalt.De aceea nu putem avea în Guvern, nu neapărat în cel actual, oamenipregătiţi", a afirmat Croitoru, prezent la un seminar.
El consideră că, deşi există o permanentă solicitare din parteamultor structuri ca "Guvernul să facă ceva" pentru a stimulaeconomia, tot ceea ce poate face Executivul în acest moment este sămenţină un cadru propice pentru investiţii.
Consilierul BNR a punctat că România, chiar şi în perioadaanilor de creştere economică, aceasta a fost determinată în mareparte de fluxurile masive de capital.
O problemă pe care a evidenţiat-o Croitoru este legată de modulîn care se desfăşoară dezbaterea publică în România.
"Cel puţin o parte a presei, cel puţin televiziunile, nu discutăîn mod imparţial recesiunea din România, nu îşi îndeplineşte rolulde bun comunicator. (...) Din această cauză, calitatea dezbateriieste foarte slabă", a afirmat oficialul BNR.
O altă problemă adusă în discuţie Croitoru se referă la sistemulpublic şi în special la pensionarii care s-au retras din activitateîn mod fraudulos, la 40-42 de ani.
"Problema cu sistemul public, am văzut ce distorsionată este. Ofoarte mare parte din corpul pensionarilor este formată dinpersoane care s-au pensionat la 40-42 de ani. Dacă ar fi să oîntreb pe doamna Andreea Paul Vass (consilier al premierului -n.r.), cel puţin 300.000 de pensionari s-au pensionat pe caz deboală, fraudulos", a spus Croito