Deputaţii n-au decis cât e public şi cât e secret în declaraţiile de avere. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Noua lege ANI, reexaminată şi votată ieri de deputaţii jurişti, a lăsat în ceaţă câteva aspecte importante. La ora actuală nu se ştie cum vor arăta declaraţiile de avere şi cât din conţinutul lor va fi public. La dezbaterile de ieri, reprezentanţii ANI Cătălin Macovei şi Horia Georgescu au propus să existe câte un singur formular pentru declaraţiile de avere şi de interese. Acestea urmau să fie publice, dar datele personale, a căror confidenţialitate a fost cerută de Curtea Constituţională, urmau să fie blurate.
Majoritatea parlamentarilor au pledat însă pentru menţinerea celor patru formulare din legea iniţială a guvernului: două publice mai restrânse şi două confidenţiale complete. Confuzia a fost sporită de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, care au afirmat că, dacă s-ar merge pe formula propusă de ANI, ei nu ar şti care date trebuie blurate şi care nu.
Ministerul Justiţiei va face un studiu în acest sens, pe baza căruia deputaţii vor lua decizia finală. O altă controversă a vizat termenul în care parlamentarii îşi pot rectifica declaraţiile de avere. După ce Senatul îl eliminase, preşedintele a propus un termen de 20 zile, iar deputaţii l-au majorat la 90 de zile. Dezbaterile pe acest articol au durat aproape două ore, fiind marcate de temerile aleşilor.
"Dacă eu discut cu nevasta şi ea îmi zice, «îţi mai aminteşti de terenul ăla care e pe numele tău» şi eu de bună-credinţă modific declaraţia, nu e normal să fiu pedepsit. Eu nu discut de un politician care are câteva terenuri, ci de cazul în care cineva are câteva sute", a fost temerea lui Bogdan Ciucă (PC).
Afacerile cu statul, în declaraţii
În premieră, deputaţii au introdus, la cererea preşedintelui, o rubrică în care vor fi trecute toat