Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că, eliminarea subvenţiilor pentru irigaţii nu a avut efectele negative estimate de agricultori, iar marii fermieri au încheiat contracte pentru a-şi iriga terenurile.
Micii fermieri, spune ministrul, au propriile sisteme de irigaţii.
"Dezastrul anunţat la începutul anului că fără subvenţii în sectorul irigaţiilor nu vor fi contracte încheiate nu s-a produs. Avem peste 413.000 hectare de culturi agricole contractate pentru irigat, la ora actuală, 20 de mari fermieri cu suprafeţe de peste 8.000 de hectare irigă la ora actuală, iar cei mici au sisteme proprii de irigat", a declarat Mihail Dumitru, citat de Agerpres.
Tarife preferenţiale la energie
Ministul Agriculturii a mai precizat că fermierii ar putea beneficia de tarife preferenţiale la energia electrică folosită pentru irigaţii, însă acest proiect nu s-a concretizat deocamdată.
În luna iulie, va fi definitivată o nouă strategie pentru sectorul irigaţiilor din România, realizată în colaborare cu Banca Mondială, care va susţine financiar reabilitarea sistemului de irigaţii, a mai spus şeful Agriculturii.
Anul acesta, au fost contractate pentru irigat peste 413.000 hectare de culturi agricole. Suprafaţa arabilă a României este de 9,427 milioane de hectare şi reprezintă 64% din suprafaţa agricolă a României, de 14,722 milioane de hectare.
Din punctul de vedere al performanţei, agricultura României se plasează pe ultimele locuri la nivel european. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în 2009, România a înregistrat scăderi ale productivităţii la toate categoriile de culturi.