Teodor Şuşman este considerat de unii localnici din satul Răchiţele un erou al luptei anticomuniste, în timp ce alţii îl descriu şi azi ca pe un criminal care s-a răzbunat pe duşmanii săi. Sursa: MIHAI ŞOICA
Intenţia Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICC) de a-l deshuma pe Teodor Şuşman, un luptător anticomunist din zona Munţilor Apuseni, a născut controverse aprinse în satul Răchiţele, judeţul Cluj.
În timp ce, pentru unii săteni, Şuşman a fost un adevărat erou, alţii spun despre el că ar fi fost un "criminal şi un tâlhar la drumul mare, care n-a tipărit niciun ma nifest şi nici n-a luptat cu adevărat împotriva comuniştilor". Printre cei care contestă public faptul că Teodor Şuşman a fost erou anticomunist se află preotul Teodor Boc, vărul premierului Emil Boc, şi scriitorul Teofil Răchiţeanu.
"L-au chinuit îngrozitor"
Preotul Teodor Boc, vărul actualului premier, spune că banda lui Şusman i-a executat bunicul doar din răzbunare.
"Şuşman a fost primar în Răchiţele, iar după el a venit primar bunicul meu, Paşcu Suciu. Şuşman a crezut că bunicul meu a fost cel care a dispus să-i confişte averea. De aici s-a tras totul. După ce-au venit comuniştii, bunicul meu chiar a făcut puşcărie. Iar când a venit din închisoare a fost prins de banda lui Şuşman. Se îmbrăcaseră în uniforme de miliţieni şi, după ce l-au chinuit îngrozitor, l-au aruncat într-o prăpastie", povesteşte preotul Boc.
Şi-a împuşcat prietenul
Potrivit localnicilor din Răchiţele, aceeaşi soartă a avut-o şi Petru Purcel, tatăl scriitorului Teofil Răchiţeanu. În 1948, când Teodor Şuşman a decis să fugă în munţi, tatăl lui Răchiţeanu a fost printre primii localnici care l-a urmat. Ulterior, cum soţia îi rămăsese singură cu nouă copii, Petru Purcel a decis să se predea Securităţii.
Potrivit documentelor oficia