Canicula scumpeşte confortul: aerul condiţionat şi consumul mare de apă ridică preţul întreţinerii până ce acesta se apropie de cel înregistrat în timpul sezonului rece sau chiar îl depăşeşte. Sursa: Arhiva EVZ
Traiul modern, în care şi-au făcut loc aparatele de aer condiţionat şi multe facilităţi, face uitate facturile lejere, de vară. Există însă şi ponturi la îndemână pentru a reduce acest tip de cheltuieli.
Spre exemplu, consumul de energie pentru un aparat de aer condiţionat poate varia în funcţie de o serie de factori precum: timpul de utilizare, izolarea pereţilor exteriori ai locuinţei, locul montării aparatului sau chiar de calitatea execuţiei montajului.
O cameră cu multă aparatură încearcă puterea aerului condiţionat
Un aparat de aer condiţionat poate costa şi mai puţin de 850 de lei. Facturile pe care le plătim pentru electricitate pot ajunge până la 200 de lei pe lună, în funcţie de clasa energetică din care face parte şi de numărul de astfel de aparate instalate.
Utilizatorii sunt sfătuiţi să folosească jaluzele sau rulouri pentru a opri razele solare, să ţină uşile şi geamurile închise cât timp aparatul de aer condiţionat se află în funcţiune. Dacă temperatura scade sub 24 de grade Celsius, aparatul poate fi oprit. De asemenea, e indicată aerisirea camerelor dimineaţa, cât timp temperaturile sunt în limite acceptabile, spune Costel Bărbulescu, inginer frigotehnist. Contează foarte mult şi numărul de electronice şi electrocasnice care funcţionează în încăpere.
Spre exemplu, în bucătărie - în care funcţionează aragazul şi cuptorul - sau într-o cameră în care sunt două calculatoare e nevoie de un aparat mai puternic decât în mod normal.
"Curăţaţi filtrele şi verificaţi agentul termic în mod regulat"
"Pentru o durată de viaţă prelungită, dar şi pentru funcţionarea