Dacă vestigiile pe care le adăpostesc ar putea vorbi, istoria lumii ar căpăta viaţă sub ochii ochii turiştilor, veniţi din toate colţurile pământului pentru a vizita cele mai vechi oraşe ale lumii. Evz.ro şi-a propus să vă prezinte câteva dintre aşezările străvechi ale lumii, care atrag şi astăzi mii de turişti.
Pentru călătorii care se aventurează printre piramidele din Egipt, numele oraşului Al-Fayoum poate să nu însemne prea mult. Puţini ştiu că el este aşezat în regiunea omonimă, o zonă agricolă fertilă. Şi mai puţini ştiu că în anul 4.000 î.e.n. au fost înregistraţi primii locuitori ai oraşului Al-Fayoum, situat în sud-vestul capitalei Cairo, la 130 de kilometri distanţă. Oraşul a fost clădit pe ruinele anticului Crocodilopolis (cunoscut şi ca Krokodilopolis sau Ptolemais Euergetis sau Arsinoe), urbe locuită de crocodilul sacru Petsuchos. Astfel, oraşul era un important loc pentru pelerinii antici.
Dar cei care i-au impus numele de Crocodilopolis au fost romanii, căci în zonă existau numeroşi crocodili. Tot romanii au schimbat obiceiul locului: i-au obligat pe egipteni să cultive intensiv grâu, care mergeau toate la Roma, în locul rotirii culturilor.
Trei religii
Musulmanii cred că profetul Iosif a fost cel care a dezvoltat zona agricolă Al-Fayoum. După canalizarea Deltei Nilului, importanţa agricolă a regiunii a scăzut, dar a rămas una dintre cele mai mari regiuni destinate cultivării plantelor din Egipt.
Creştinii şi-au pus amprenta asupra locului, înălţând mănăstiri cum sunt Mănăstirea închinată Sfintei Fecioare, ce datează din secolul al XII-lea, sau Mănăstirea Sfântului Arhanghel Gabriel, clădită în secolul al VII-lea.
Turiştii pot vizita astăzi ruinele vechii aşezări, una dintre cele şase oaze din Egipt, dar şi piramidele Lehin şi Hawara, situate în apropiere.
Excursi