Apele Dunării au inundat mai multe localităţi din zona luncii şi canalului Sulina. Zeci de gospodării au rămas izolate în mijlocul apelor la Partizani şi hectare întregi de islaz au fost inundate la Mahmudia.
Specialiştii spun că presiunea pe diguri este deosebit de mare în această perioadă, dar deocamdată doar unul dintre diguri care proteja o amenajare agricolă în zona Sireasa a cedat.
„În zona de baltă apa a inundat mai tot. Păşunea este sub ape pe o suprafaţă de zeci de hectare şi oamenii nu mai au unde să îşi ducă animalele la păscut, sperăm ca apele să se retragă repede, să nu dureze mult această situaţie. La fel şi pe faleză apa este la câtiva milimetri de aliniament“, a declarat primarul comunei Mahmudia
Soluţii
„Am reuşit să închidem breşa creată la Dunăre, cu pari, saci cu pământ, panouri din scândură. La digul local se supraînalţă zonele joase cu un încărcător şi tractor, lucrări supravegheate de Primărie“, spune primarul comunei Ceatalchioi, Simion Damianov.
Probleme s-au mai înregistrat în zona localităţii Nufăru, acolo unde digul de protecţie este vechi şi nu mai face faţă apelor, creind probleme de ani de zile.În zona satului Pătlăgeanca, acolo unde investiţia de apărare este în derulare, nivelul apei a ajuns la partea superioară a lucrărilor în execuţie.
Digul amenajare agricolă Rusca, între Ilganii de Jos şi Partizani, prezintă două zone joase la care Primăriile Maliuc şi Nufăru, în funcţie de situaţie, vor supraînălţa coronamentul cu saci cu pământ.
„Dunărea se mai joacă cu digurile încă două săptămâni. Din datele pe care le avem la această oră şi pe progonoză, cotele apelor Dunării, cel puţin la noi pe raza judeţului, nu au cum să mai crească mai mult de cinci centimetri. E ca şi cum ai arunca o minge în apă şi ar face valuri“, a declarat Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Tul