Mai poate fi salvată dragostea dintre social-democraţi şi liberali?
Pentru cine nu a observat până acum, tânărul lider al PSD Victor Ponta îşi ţine promisunea că orice partid de dreapta, inclusiv PNL, îi va fi adversar. Ponta a respins colaborarea cu PNL în opoziţie, inclusiv pe moţiunea de cenzură împotriva măsurilor de austeritate asumate de cabinetul Boc. Fapt care l-a făcut pe Crin Antonescu să reacţioneze vexat de la tribuna parlamentului, cerându-i liderului PSD să renunţe la cheguevarisme şi să se înfrăţească pentru dărâmarea puterii.
PNL pare să înţeleagă în al doisprezecelea ceas că ar putea fi exclus din calculul de putere al PSD pentru 2012. Chiar din orice calcul de putere, ţinând cont că relaţia dintre PDL şi PNL pare distrusă într-un mod iremediabil de învinovăţirea exclusivă a guvernului Tăriceanu pentru situaţia economică actuală.
Reprezentanţi ai celor două partide foste aliate în proiectul Johannis au invocat, la sfârşitul săptămânii trecute, necesitatea parteneriatului politic în lupta cu "răul" reprezentat de Traian Băsescu, îngrijoraţi, probabil, de turnura pe care a luat-o relaţia şi de lupta pentru coroana de şef al opoziţiei dintre Ponta şi Antonescu.
Adrian Năstase şi Radu Câmpeanu s-au aflat pe aceeaşi lungime de undă. Primul a comentat pe blogul personal că un conflict între PSD şi PNL i-ar face jocul lui Traian Băsescu, iar cel de-al doilea a propus încheierea unui parteneriat politic.
Proiectul Johannis, simbolul marii prietenii dintre social-democraţi şi liberali, a fost complet înghiţit de trecut. Iar viitorul le rezervă liberalilor surprize din partea noii conduceri a PSD. PNL nu e ajutat deloc politic de criza economică.
Măsurile de austeritate ale guvernului Boc şi discursul public de diabolizare a bogăţiei îi orientează pe nemulţumiţi spre stânga şi spre extreme.