Ce credeţi că este preferabil: să ridici taxele sau să reduci salariile şi pensiile?
Niciuna, idealul ar fi fost să nu ajungi aici. Dar, cum suntem în această situaţie, calea cea mai sigură pentru a-ţi echilibra bugetul este să tai costurile. Aceasta este şi calea cea mai sigură de a atinge ţinta impusă de Fondul Monetar Internaţional în intervalul fixat de acesta. Avem la dispoziţie şase-nouă luni, nu doi sau trei ani. Deci, din nefericire, alegerile pe care le putem face sunt foarte limitate. Eu cred că guvernul face ceea ce este firesc, spunând că trebuie să reducem costurile. Are puţină importanţă cât de nepopular este acest lucru. E ca şi când ai conduce o bancă, unde nu ai o perspectivă clară a veniturilor viitoare, unde e o mai mare incertitudine în ce priveşte costurile. Eu ştiu care-mi sunt costurile zilnice, dar nu ştiu în mod necesar care-mi vor fi veniturile în următoarele două sau şase luni, depinde de succesul în afaceri. Eu nu cred că în această piaţă am avea succes, am reuşi să obţinem încasări în plus, majorând taxele şi impozitele. Cred că trebuie să te concentrezi asupra reducerii costurilor şi ceea ce face guvernul este foarte rezonabil.
În ultima perioadă se vorbeşte mult despre nivelul ridicat al creditelor neperformante în România. Credeţi că este un pericol în plus?
Peisajul creditelor neperformante este foarte diferit. Sunt tipuri diferite şi nivele diferite de credite neperformante, pe diferire segmente de piaţă şi din motive diverse. Împrumuturile pentru consum, acele credite negarantate, au fost stimulate de euforia de dinainte de 2008. Problema întârzierilor la returnarea acestor împrumuturi a apărut la finalul lui 2008, s-a extins în 2009 şi s-a datorat faptului că oamenii s-au supraîndatorat. O situaţie clasică în care apare o criză economică. A apărut problema asta deoarece oamenii au încetat să mai primească bonusu