Patru echipe de calibru, patru „monştri sacri" ai fotbalului, Italia (campioana mondială la zi), Franţa (vicecampioana mondială), Germania (vicecampioana Europei) şi Anglia (se spune, cu una dintre cele mai bune formule de echipă din istoria sa), sunt la un pas să fie eliminate de la Mondiale.
Şi nu e vorba doar de un „calcul al hârtiei", ci de calcule simple: nu câştigă în ultima etapă a grupelor, pleacă acasă! Paradoxal pentru ceea ce au arătat până acum la Mondiale, adică mai nimic, eu cred că toate aceste patru formaţii vor avea o altă evoluţie în ultima rundă a grupelor.
Cu excepţia Franţei, care probabil că e deja o cauză pierdută, celelalte trei cred că vor merge mai departe. Nu pentru că vor fi ajutate de arbitraje sau de alte jocuri de culise, ci pentru că astfel de forţe au o capacitate extraordinară de a se regenera, de a se regrupa în momentele critice. Veţi vedea, poate chinuit, poate en-fanfare, granzii fotbalului european vor merge mai departe. Pe lângă faptul că vorbim de astfel de nume grele ale fotbalului, în discuţie mai intră şi antrenorii care le pregătesc. Marcello Lippi, Joachim Low şi Fabio Capello, ba chiar şi Raymond Domenech (deşi, cum am mai spus, nu cred că francezii vor merge mai departe, indiferent de ultimul lor rezultat) sunt tehnicieni care ştiu să gestioneze o criză. Nu se află la primul moment greu al carierei, iar pentru ei glorii precum Andrea Pirlo, Miroslav Klose şi John Terry, care de regulă domină vestiarul şi chiar antrenorul, nu sunt altceva decât elevi, subalterni, jucători. Atât şi nimic mai mult.
De cele mai multe ori, la Mondiale, campioana stă „ascunsă" în grupe şi îşi începe parcursul de regularitate, în permanentă creştere, abia din optimi. Poate aşa va fi şi în Africa de Sud, caz în care echipele de care am vorbit mai sus s-ar putea înscrie şi ele pe lista candidatelor la titlu. Deşi până acum au f