După ce au fost ţinta reproşurilor preşedintelui Traian Băsescu, clienţii politici din instituţiile statului şi „mogulii de presă” au fost ridicaţi la rangul de vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale şi introduşi ca atare în Strategia Naţională de Apărare. Sursa: Mediafax
Potrivit Strategiei validate de marţi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de preşedintele Traian Băsescu, şi intrate astăzi în parlament, „politizarea excesivă a unor instituţii”, alături de corupţie, ocupă locul al treilea în topul vulnerabilităţilor, după „ diminuarea capacităţii de aplicare a legii de unele instituţii” şi de „capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local”.
Între vulnerabilităţile majore a fost inclus şi reproşul frecvent al lui Traian Băsescu în campania pentru prezidenţiale la adresa „mogulilor de presă”: „fenomenul campaniilor de presă la comandă” şi „presiunile trusturilor asupra deciziei politice”.
Politicienii şi crima organizată
Astfel, în Strategia Naţională de Apărare se vorbeşte despre „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora” şi se semnalează „presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului”.
Presa este menţionată şi în legătură cu fenomenul crimei organizate în senul „presiunilor şi influenţei pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţiilor statului, asupra mass-media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice”.
Pe seama unor „decizii politice greşite” sunt puse şi „dezechilibrele bugetare”, dar şi „politiarea excesivă a unor instituţii, atât pe plan local cât şi naţional”. În acelaşi document se arară totodată că, pentru o ţară ca România, „vulnerabilităţile pot fi