Un nou aparat pentru depistarea tumorilor mamare a fost lansat pe piaţa medicală românească. Dispozitivul dezvoltat de către medicul oncolog italian Daniele Montruccoli se numeşte DATG şi permite obţinerea de informaţii cu privire la posibilele formaţiuni tumorale canceroase existente la nivelul sânilor încă din primele etape ale apariţiei lor.
Spre deosebire de metodele clasice, aceasta permite o mai fidelă detectare a tumorilor canceroase, având totodată şi rol de prevenţie.
DATG poate fi folosit atât de oncologi, care pot monitoriza astfel răspunsul pacienţilor cu cancer la chimioterapie, cât şi de ginecologi, care astfel vor stopa administrarea medicamentelor hormonale persoanelor predispuse să dezvolte cancer la sân.
Metoda se bazează nu doar pe identificarea cantităţii de căldură emanetă de sân, ci şi pe realizarea de fotografii, la rezolulţie de câţiva microni ale microcirculaţiilor glandelor mamare. Noua metodă este non-invazivă, nu presupune substanţă de contrast sau iradiere, este nedureroasă şi poate fi aplicată la orice vârstă, atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Potrivit statisticilor, 1% din cazurile de cancer mamar apar la bărbaţi.
Sistemul de operare al Angiotermografiei Dinamice este reprezentat de o placă dintr-un plastic special (18 x 24 cm) ce incorporează un cristal lichid bazat pe nanotehnologia moleculară. Structura moleculara a acestor cristale le permite să refracteze lumina ambientală pe spectrul roşu-violet, în functie de căldura degajată când aceasta este aplicată pe sân. Imaginea generată pe placa apare sub forma unor linii de câţiva milimetri, care reprezintă caracteristici-cheie ale fluxului de sânge. Interpretarea corectă a acestor informaţii conduce către un diagnostic.
“Este o foarte bună metodă de screening”, spune medicul patolog Ileana Condrea, director