Aproape 180 de ieşeni au cerut să fie debranşaţi în iunie. Petenţii sunt speriaţi de perspectiva eliminării subvenţiei pentru încălzire şi sunt revoltaţi de hăţişul birocratic impus de şefii centralei electro-termice pentru „dezlegare“.
Aproape 300 de ieşeni au depus cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare de la începutul anului. Dintre acestea, 179 au fost înregistrate în cursul acestei luni, din momentul în care guvernanţii au anunţat că intenţionează să elimine subvenţiile pentru încălzire.
Niciuna dintre cereri nu a fost avizată până acum. „Debranşarea se face la cerere, însă cei interesaţi trebuie să-şi completeze dosarele. Nimeni nu s-a întors cu documentaţia pentru aprobarea debranşării“, a spus Lăcărmioara Pintilie, purtătorul de cuvânt al CET Iaşi. Oficialii centralei nu vin însă şi cu soluţii pentru a le uşura petenţilor procedura de debranşare.
Lăsaţi să se descurce
Aceştia trebuie să suporte în totalitate costurile, mai ales a proiectului tehnic de echilibrare tehnică, care este foarte scump.
Mariana Mihalachi, o pensionară pe caz de boală din Iaşi, povesteşte că i-a fost greu să suporte toate procedurile de debranşare începute acum un, dar că a trebuit să răzbească pentru că nu-şi mai permitea să achite factura la căldură.
E.ON ajută la debranşare
Ieşenii interesaţi să se debranşeze de la CET au ca soluţie oferta E.ON Gaz. Practic, doritorii pot face un credit din care-i plătesc pe angajaţii societăţii să se ocupe de tot, de la procedurile de debraşare de la sistemul centralizat şi până la instalarea centralei termice.