Celebra scenă biblică, în care Iisus Hristos şi discipolii săi iau masa în noaptea în care Mesia a fost vândut de către Iuda, îşi schimbă reprezentările pe măsura trecerii timpului.
Astfel, specialiştii americani care studiază fenomenul au observat că în reproducerile actuale ale tabloului pictat de da Vinci mesele sunt tot mai îmbelşugate, scrie AFP.
Brian Wansink, profesor de marketing şi economie aplicată la Universitatea din New York, şi fratele său, Craig Wansink, au analizat 52 dintre cele mai importante reprezentări ale Cinei cea de Taină realizate între anii 1.000 şi 2.000. Prin intermediul tehnologiei computerizate, ei au constatat că, de la un secol la altul, mărimea farfuriilor aşezate în faţa lui Iisus şi a discipolilor săi era tot mai mare, astfel că în decursul a 1.000 de ani, mărimea felului principal a crescut cu 65.6%, în timp ce felia de pâine a fost cu 23.1% mai mare.
Artă din realitate
Când tehnologia le-a permis specialiştilor să observe cu claritate în ce constau bucatele de pe masa lui Hristos, s-a observat că aceasta era compusă din peşte fript sau anghilă (18%), friptură de miel (14%) sau friptură de porc (7%).
Porţiile mari în farfuriile mari îi încurajează pe oameni să mănânce mai mult, spun specialştii americani.
"Având în vedere că arta este o reflexie a realităţii, imaginile surprinse de-a lungul timpului în reproducerile capodoperei denotă tendinţa generală a populaţiei de a se supraalimenta", a declarat Brian Wansink.
În opinia sa, acest fenomen reflectă succesul agriculturii de-a lungul ultimelor zece secole, în timpul cărora omenirea a cunoscut "o creştere enormă a producţiei, a distribuţiei, a securităţii alimentare, a cantităţii şi a posibilităţii de a-şi procura hrană".