Înainte de a cumpăra o locuinţă, orice cumpărător trebuie să verifice câteva aspecte, pentru a se asigura că nu va scoate mai mulţi bani din buzunar în viitor. Sursa: Vlad Chirea
Preţul este unul dintre principalele criterii pe care le au în vedere cei care îşi caută o locuinţă. Însă, zona în care este amplasat imobilul reprezintă un alt criteriu de care e bine să ţinem cont. Elena şi Cristi voiau să îşi cumpere o locuinţă în toamna lui 2008, însă nu îşi permiteau ceva mai scump de 60.000 de euro. Au văzut numeroase locuinţe, iar unul dintre agenţi i-a dus la un bloc de pe o străduţă întunecată, la marginea cartierului Progresul.
“Din maşina agentului, drumul ni s-a părut scurt şi simplu. Însă, scara blocului arăta jalnic, iar apartamentul, deşi era foarte spaţios, necesita reparaţii capitale. Am plecat pe jos, ca să vedem şi noi zona. Am avut noroc că a trecut un taxi pe acolo, căci şoferul ne-a zis că el ia rar comenzi în zonă”, povesteşte Elena. Nu s-au mai întors în zonă şi au continuat să locuiască în chirie. Acum se gândesc dacă să ia un credit prin “Prima casă”. Oricum, nu vor mai vedea apartamente situate în zone “proaste”, chiar dacă sunt foarte ieftine.
Frica de cutremur
Indiferent de vechimea clădirii, cumpărătorul trebuie să fie atent la instalaţiile sanitare, tehnice şi electrice, dar şi la structura de rezistenţă a clădirii, mai ales că Bucureştiul este unul dintre oraşele cu risc seismic.
“Cea mai bună locuinţă este este cea pe grinzi de beton cu pereţi din BCA sau cărămizi. Rezistenţa acestor blocuri este centrată pe grinzi. Dacă un locatar renunţă la anumiţi pereţi şi se produce un cutremur ulterior, riscul este mai mic decât în cazul unui bloc din plăci”, consideră Dan Tofan, specialist în renovări şi amenajări interioare.
Lipsa unor pereţi ar trebui să de ade gândit unui potenţial cumpărător, deoarece legea interzice a