Ministerul de Finanţe caută să facă bani din orice. Ultima găselniţă este impozitarea bonurilor de masă sau a tichetelor cadou. Premierul Boc spune că nu a fost informat despre noul bir.
Tot ce ştie premierul despre impozitarea bonurilor de valoare este că Ministerul Finanţelor se lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal, însă acesta nu a fost analizat în Guvern.
“Până acum, nu a fost o discuţie în Guvern şi nu ştiu dacă la Ministerul Finanţelor a fost abordată această temă. Eu nu am fost informat, ştiu că se lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal”, a declarat Emil Boc, transmite Mediafax. SONDAJSunteţi de acord cu impozitarea bonurilor de masă?Da Nu Nu primesc bonuri de masă Rezultate
Lupta cu evaziunea
Conform actualelor prevederi ale Codului Fiscal, bonurile de valoare sunt incluse la categoria veniturilor neimpozabile. Angajatorii au preferat să ofere salariaţilor bonuri de masă sau tichete cadou, tocmai pentru a scăpa de plata impozitelor către stat.
Salariaţii au acceptat soluţia, deoarece era singura variantă de a-şi rotunji veniturile. Pentru patroni însă, este un mijloc de a eluda legea.
"Impozitarea bonurilor de valoare este un o idee bună, deoarece acordarea acestor tichete era un mijloc de a face evaziune fiscală. Adică, un patron dorea să ofere un anumit salariu angajatului său, dar nu dorea să plătească şi impozitele aferente către stat. Atunci, alegea să îi acorde salariatului bonuri de masă. Deci, făcea evaziune", a explicat pentru evz.ro Ilie Şerbănescu.
Consum versus investiţii
Analistul economic spune că "principala boală a României" este supraconsumul. În acest context, orice măsură care temperează consumul, cum este şi impozitarea bonurilor valorice, este binevenită.
În plus, ţara noastră mai suferă de o boală, în viziunea lui Ilie Şerbănescu, şi anume lipsa investiţiilo