Creşterea numărului de contribuabili la asigurările de sănătate, coplata şi informatizarea sunt propuneri pentru salvarea de la colaps. Sursa: CODRIN PRISECARU
Sistemul public de asigurări de sănătate ar trebui modificat serios pentru a nu intra în colaps la jumătate acestui an. Dacă nu se iau măsuri, din iunie nu vor mai fi bani pentru medicamente compensate, iar serviciile către medici nu vor mai putea fi plătite.
Experţii în asigurări şi politici de sănătate publică au mai multe propuneri: coplată pentru a modera serviciile nejustificat servicii, dar şi creşterea numărului celor ce contribuie la asigurări.
La înfiinţarea sistemului de asigurări de sănătate, în 1999, numărul celor care contribuiau era de 11 milioane.
„Nu existau excepţii de la plată. Inclusiv pentru pensionari plătea casa de pensii”, explică Cristian Vlădescu, profesor de sănătate publică.
În timp însă, prin tot felul de legi speciale, multe categorii au fost scutite. Aproape cinci milioane cu pensii mici au fost scutiţi, ca şi 160.000 de magistraţi înlăturaţi din justiţie pe considerente politice.
Nu plătesc nici cei care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social (peste 350.000 de oameni) şi nici aproape un milon de oameni care sunt în întreţinerea unei persoane asigurate (soţ, soţie, părinţi fără venituri). În total, circa11 milioane.
Încasări mai mici faţă de estimări
Acum însă numărul celor care contribuie este de doar cinci milioane (inclusiv bugetari). „Practic, doar 3,8 milioane de persoane contribuie. Poate chiar mai puţin. A scăzut mult numărul contribuabililor din cauza şomajului, dar şi a scutirilor pentru angajatori”, explică experţii în asigurări de sănătate.
Criza a afectat serios bugetul sănătaţii, încă din 2009. După ce anul trecut s-au utilizat credite de angaj