Lipsa educaţiei şi a autorităţii, promovarea nonvalorilor, dar şi criza şi lipsa perspectivelor i-au transformat pe români într-o naţiune violentă, susţin sociologi, psihologi şi poliţişti. Sursa: FLORIN BĂLTĂREŢU
„Băiatul acesta care a ucis un om în bătaie doar pentru că traversa strada prea încet este doar exponentul capitalismului sălbatic în care trăim şi în care etalarea puterii financiare, a influenţei şi a virilităţii nu este sancţionată cum se cuvine nici de societate, nici de autorităţi. (...) Oricum, am devenit o naţiune violentă, de multe ori ne manifestăm agresivitatea chiar şi fără motiv, iar societatea are o problemă, nu mai reacţionează”.
Aşa susţin, la unison, psihologi, sociologi şi poliţişti, în opinia cărora, incidente de genul celui petrecut în Vinerea Mare, în Bănie, se vor repeta.
Motivele: ceea ce am pierdut, în ultimii ani - educaţia, speranţa, autoritatea şi spiritul civic - sunt „lucruri greu de recuperat”. Soluţii ar fi, însă chiar şi aplicate urgent îşi vor arăta efectele doar peste ani buni.
Unele dintre acestea: înăsprirea sancţiunilor chiar şi pentru micile şicane la care recurg deseori şoferi pentru a-şi vărsa nervii pe „partenerii din trafic”, modificarea legislaţiei astfel încât poliţiştii să-şi recapete autoritatea şi, nu în ultimul rând, întărirea valorilor sociale şi schimbarea sistemului de educaţie care ar trebui să pună accent pe pregătirea pentru viaţa privată şi pentru cea comunitară, subliniază specialiştii.
Pentru început, aceştia văd un lucru bun în faptul că bătăuşul Cosmin Drăgan - care la 22 de ani este un infractor recidivist - a fost arestat. „Justiţia a dat un semnal bun. E vorba despre puterea exemplului. Chiar dacă nu va fi condamnat, în final, pentru uciderea acelui bătrân, şi 29 de zile după gratii reprezintă o lecţie”, arată unul dintre psihologii crimin