Moţiunea simplă pe educaţie a fost respinsă de senatori, în această seară, după aproape trei ore de dezbateri, cu 51 de voturi pentru şi 65 împotrivă. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Conform Regulamentului, o moţiune simplă se adoptă cu votul secret al majorităţii senatorilor, iar din totalul de 137 de senatori, PNL şi PSD+PC au 64 de senatori, cu cinci mai puţin decât numărul necesar pentru adoptarea moţiunii simple.
Senatorii s-au întors din vacanţa prelungită de Paşte pentru a dezbate, astăzi, moţiunea simplă pe educaţie. Iniţiat de 41 de senatori ai PNL şi PSD, documentul critică proiectul de lege propus de Ministerul Educaţiei, dar nu are nici o miză politică, întrucât opoziţia nu are suficiente voturi pentru ca textul moţiunii să fie adoptat.
Dezbaterea moţiunii "Educaţia - de la supravieţuire la colaps" a fost primul punct pe ordinea de zi a şedinţei Senatului, începută la ora 15.00.
"Domnule ministru Funeriu, direcţia în care doriţi să duceţi Educaţia este greşită. Reforma pe care o duceţi dumneavoastră şi Guvernul din care faceţi parte este greşită. Acţiunile şi politicile din domeniul educaţiei se rezumă la disponibilizările a 15.000 de cadre didactice - o acţiune aberantă, salarii mai mici, diminuarea resurselor şi a investiţiilor din educaţie, lansarea unui proiect de lege a educaţiei care rămâne sub nivelul nevoilor României şi în discordanţă cu practica europeană şi care va aduce daune elevilor, studenţilor, dascălilor şi familiilor de cetăţeni români", scriu semnatarii moţiunii.
Iniţiatorii îi transmit ministrului Daniel Funeriu că "poate că profesorii nu vor muri de foame", dar, în mod sigur, sub conducerea sa "înţeleaptă", "Educaţia va fi împinsă la moarte sigură". Senatorii care au semnat moţiunea mai spun vă un ministru "de talia lui Funeriu" "şi-a asumat un mare risc în privinţa acestui proiect, neacceptat tocmai de cătr