Herta Muller a lansat ieri un atac virulent la adresa modului în care fostele dictaturi comuniste din centrul şi estul Europei îşi gestionează trecutul totalitar. Discursul scriitoarei germane n-a menajat România, țara în care “dictatura trăieşte a doua viaţă”, iar indiferența cetăţenilor le permite foştilor securişti să performeze nestingheriţi în spaţiul public, scrie EUobserver.
O conferinţă susţinută ieri la Bruxelles, în cadrul unui turneu de promovare a romanului “Atemschaukel”, opera care i-a adus Hertei Muller premiul Nobel pentru literatură, i-a oferit scriitoarei prilejul de a relua, în termeni acuzatori, subiectul trecutului totalitar est-european şi al prezentului amnezic.
Muller a condamnat “naivitatea” occidentalilor de a integra nişte ţări incapabile să se purifice, oferind exemplul României, acolo unde “o mulţime de oameni care au lucrat pentru Securitate se află acum în poziţii înalte, fără ca acest lucru să deranjeze pe cineva. Nu e un lucru important pentru societate”.
“Aceşti oameni au câştigat atâta influență încât au reuşit să repună în funcţiune vechea reţea de putere, în care toţi se cunosc şi se servesc între ei. E a doua viaţă a dictaturii. Fără ideologie. Fără socialism”, a declarat Muller, citată de EUobserver. Radu Tinu, rana care nu se vindecă
Scriitoarea nu s-a limitat la simpla semnalare a cancerului clientelar produs de metastazele comunismului. A mers mai departe, oferind exemplul lui Radu Tinu, ofiţerul de Securitate care planta microfoane în casa Hertei Muller, în perioada în care aceasta nu evadase încă din purgatoriul României ceauşiste.
Mai mult, omul care declara anul trecut că laureata Nobelului suferă de psihoză, că exagerează în descrierea trecutului sau şi că, de fapt, Securitatea ar fi urmărit-o doar pentru că “avea legături cu spioni”. Prezenţa lui Radu Tinu în fruntea sucursalei Asirom din Timişo