Chiar dacă foarte puţine dintre apartamentele românilor sunt expertizate seismic, Ministerul Dezvoltării Regionale preferă, deocamdată, să ne spună cum să ne aşezăm dulapurile în casă. Sursa: LIBERTATEA
Dacă expertizarea seismică a imobilelor întârzie, autorităţile se pot lăuda, în schimb, cu finalizarea unui set de sfaturi care să-i ajute pe români să su pravieţuiască în caz de cutremur.
Astfel, potrivit „experţilor”, pentru a putea ieşi cât mai repede dintr-un imobil afectat de cutremur, lângă uşi nu trebuie depozitate aparate casnice grele, ca de exemplu maşini de spălat şi frigidere. Aceasta este una dintre măsurile recomandate în ghidul de supravieţuire în caz de cutremur, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT ).
În plus, locuinţele nu trebuie aglomerate cu mobilier instabil. „Îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi şi canapele şi asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prinderea în perete, mai ales dacă locuiţi la etajele superioare, unde oscilaţiile sunt mai puternice”, ne învaţă ghidul MDRT.
Boxele, dulapurile şi etajerele trebuie bine asigurate, mai recomandă autorităţile. Motivul: în cazul unui cutremur, acestea pot cădea şi răni persoanele din zonă.
Un apartament din trei are modificări de structură
Specialiştii susţin că problemele cele mai mari le-ar putea avea apartamentele în care s-au făcut modificări de structură. Cifrele publicate de Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat sunt alarmante: în unul din trei apartamente s-au făcut modificări de structură. În multe cazuri, proprietarii au dărâmat pereţii de la debarale, pereţii de rezistenţă sau băi de serviciu.
„Fenomenul capătă amploare de la o zi la alta. Mulţi proprietari se apucă şi sparg fără să consulte un specialist. Omul spune că, pe proprietatea lui, fac