În prima lună a acestui an, volumul medicamentelor livrate spitalelor a scăzut cu aproape o cincime, comparativ cu luna ianuarie a anului 2009.
Medicii şi producătorii de medicamente avertizează că sistemul sanitar va intra în colaps. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, spune că fondurile alocate pentru funcţionarea spitalelor vor ajunge doar până în luna aprilie. În plus, reducerea preţului la medicamente a diminuat accesul la tratament al pacienţilor, potrivit lui Radu Crăciun, director general al Cegedim, companie care efectuează studii de piaţă în domeniul farmaceutic.
În luna ianurie 2010, comparativ cu luna ianuarie 2009, volumul medicamentelor livrate pe piaţă a scăzut cu aproape 8%, pe toate canalele de distribuţie. În farmacii, scăderea a fost de aproape 7%, în vreme ce volumul medicamentelor livrate către spitale a scăzut cu mai mult de o cincime, potrivit datelor publicate de Cegedim.
Politici periculoase pentru pacienţi
Executivul a decis să aplice pieţei medicamentelor principiile care guvernează piaţa bunurilor de larg consum. Aşadar, au fost reduse preţurile, cel puţin teoretic, pe principiul că românii vor consuma mai multe medicamente dacă acestea vor fi mai ieftine. Însă, realitatea a contrazis din nou Guvernul.
“În condiţiile în care tratamentul medicamentos reprezintă în majoritatea cazurilor finalitatea actului medical şi nici tratamentul chirurgical nu se poate efectua fără anumite medicamente, selecţia naturală practicată în prezent pune în pericol viaţa şi sănătatea pacienţilor din raţiuni înguste, iar acesta este un fenomen grav şi inacceptabil în raport cu standardele europene”, a declarat Radu Crăciun.
În aceste condiţii, producătorii de medicamente vor prefera să pună pe piaţă medicamente mai scumpe, care să le aducă şi ceva profit, mai ales că Guvernul a