Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, spune că, pe măsură ce populaţia planetei va creşte, iar schimbările climatice vor afecta tot mai mult agricultura, ne putem aştepta la o criză a alimentelor la nivel mondial. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Aceasta, mai ales în contextul în care speculanţii de abia aşteaptă ocazia de a câştiga nişte bani.
„Securitatea alimentară de care ne bucurăm azi în Europa nu este un bun câştigat pe vecie. Sunt studii care arată că piaţa mondială a alimentelor va deveni tot mai instabilă sub presiunea creşterii demografice şi chiar a speculaţiilor care se pot face cu produse alimentare. Schimbările climatice vor face ca, în treizeci de ani, producţia de alimente şi agricultura europeană să arate altfel”, a declarat Dacian Cioloş, într-un interviu acordat Mediafax.
Reformă cu iz tradiţional
Comisarul european spune că prin adaptarea politicii agricole comune la realitate, se poate asigura securitatea alimentară a Uniunii Europene. Însă, dezvoltarea agriculturii nu trebuie să pună în pericol biodiversitatea sau calitatea aerului şi a apei.
„Sunt provocări la care agricultura europeană de mâine trebuie să răspundă. Şi acesta este nu numai interesul agricultorilor, ci al cetăţenilor europeni, fie ei contribuabili, consumatori, oameni preocupaţi să pună pe masă un aliment sănătos, la un preţ rezonabil, un aliment produs cu grijă faţă de natură”, a explicat Dacian Cioloş.
Totuşi, reformarea agriculturii vine în contextul în care numeroase voci critică bugetul mare alocat acestui sector economic la nivel european. Cioloş spune că, dacă se va ţine cont doar de reducerea costurilor în prezent, impactul pe termen lung va fi negativ.
De asemenea, modul în care se practică agricultura diferă de la un stat la altul. Pentru ca politica agricolă co