Pentru locuitorii din vestul ţării, Iepuraşul vine din Ungaria. Înaintea Sărbătorilor de Paşte, mulţi preferă să treacă graniţa pentru cumpărături, pentru că, în ţara vecină, preţurile la alimente sunt mai mici, iar calitatea mai bună. Sursa: Alex NegruSursa: Alex Negru
1 /.
Printre clienţii casei la magazinele din Ungaria sunt românii din vestul ţării. În localitatea Bătania, situată la circa 25 de kilometri de Arad, magazinele sunt pline de români, care cumpără în special produse alimentare.
Deşi cheltuiesc cu drumul până în Ungaria, la finalul zilei de cumpărături spun că şi aşa ies tot mai ieftin şi rentabil decât dacă ar fi cumpărat din România, pentru că preţurile din Ungaria sunt cu circa 20-30% mai mici. Clienţii români ştiu magazinele care au cele mai bune oferte. În acest an, Paştele Catolic şi Paştele Ortodox se sărbătoresc la aceeaşi dată.
Magazinele mari sunt pentru oameni bogaţi
"Măcar cu 30-40 % este mai ieftin. La noi totul este mult mai scump şi nu ştiu de ce nu vor să înţeleagă că magazinele astea mari, care sunt aşa de scumpe, nu poate toată lumea să îşi permită, de ce fac numai pentru oamenii bogaţi, de ce nu fac şi pentru oameni mai săraci, săraci, adică oameni medii. Nu zic bine? Eu nu sunt nici bogată, nici săracă, dar la mall nu am fost, dar pentru ce să mă duc dacă e aşa de scump, nu?", spune Rozalia Maria Balint, venită de la Arad.
Gheorghe Redac consideră că alimentele sunt mai ieftine la unguri.
"Am cumpărat papuci, făină, de toate, flori, că vin Floriile, pantaloni, bluză la soţie. Nici nu mai ştiu. Papucii i-am luat cu 10 lei şi sunt papuci buni. Produsele alimentare sunt mai ieftine ca în România, cam cu 20% e mai ieftin ca la noi. (...) Şunca afumată e aici cam 1.200 de forinţi, cam 18 lei, la noi", spune el. Soţia sa, Ileana, povesteşte că "am cumpărat făină mai multă pentru prăjituri că vin sărbător