Deşi autorităţile se feresc să divulge amplasamentul, primarul Petru Satmari susţine că noua construcţie va fi ridicată în comuna Ileanda, din Sălaj.
Cea de-a doua centrală nucleară din România, despre construcţia căreia autorităţile vorbesc din 2007, ar putea fi construită între satele Negreni şi Răstoci, aflate în nordul judeţului Sălaj. Informaţia a fost confirmată de primarul comunei Ileanda, pe a cărei rază administrativă se află cele două sate.
„Mi-a spus că Ileanda a fost aleasă ca amplasament”
În timp ce oficialii din Ministerul Economiei se rezumă să spună că noua centrală va fi amplasată „în Transilvania”, Petru Satmari, primarul comunei Ileanda, susţine că aceasta va fi construită pe raza comunei sale.
„Anul trecut, oamenii au început să se agite şi se tot povestea că o să construiască centrala nucleară în zonă şi exista un sentiment de nesiguranţă. Atunci am sunat la Ministerul Economiei, m-am prezentat şi am vorbit cu un secretar de stat, care mi-a spus că Ileanda a fost aleasă ca amplasament pentru construcţia centralei nucleare”, ne-a declarat Petru Satmari.
Primarul spune că, potrivit informaţiilor sale, râul Someş va fi blocat cu un baraj la Răstoci, iar de aici va fi construit un canal până la centrala nucleară. „Va fi un canal din beton care va duce apa la Negreni, la centrala nucleară, iar de acolo, după ce va răci reactoarele, apa va fi redirijată în Someş. Practic, va fi construită o buclă a Someşului”, explică primarul Satmari.
În satele Negreni şi Răstoci, situate la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Dej, judeţul Cluj, Someşul Mic se uneşte cu Someşul Mare. Barajul viitoarei centrale ar urma să fie construit în dreptul satului Răstoci (unde locuiesc în jur de 500 de persoane - n.r.). Albia râului este aici mai îngustă, iar malurile sunt stâncoase.
Uzina, la Negren