De teamă că-şi vor pierde la Curtea Constituţională directorii politici din judeţe, PDL-iştii îşi numără pionii pe care îi mai pot salva dacă politizarea pică. Concluzia: 30%-40% ar trebui să plece. Sursa: Codrin Prisecaru
Prelungirea discuţiilor la Curtea Constituţională pe tema legii care permite păstrarea directorilor politici în deconcentrate le dă emoţii PDL-iştilor. După două şedinţe în care judecătorii Curţii au pus cărţile pe masă, fără a lua însă o decizie, informaţiile ajunse pe căi neoficiale în PDL arată că, momentan, nu există o ma joritate care să asigure li niş tea puterii, susţin surse din partid.
Şefii de filiale PDL au început deja să-şi numere politrucii din deconcentrate, să vadă câţi mai pot „salva”. Concluzia: mai mult de o treime din cei 3.000 de directori sunt 100% politici, nu au studiile şi vechimea cerute de vechea lege şi ar trebui să plece.
Ion Predescu: „Sunt dezbateri foarte furtunoase”
Agitaţia în PDL a început săptămâna trecută, după ce Curtea a anunţat că amână luarea unei decizii până în aprilie. Deşi dezbaterile Curţii sunt secrete, informaţiile ajunse în partid ar arăta că discuţiile au fost aprinse, iar poziţiile - pe muchie.
Discuţiile „foarte furtunoase” sunt confirmate şi de judecătorul Ion Predescu care anticipează totuşi că, pe 14 aprilie, se va tranşa situaţia. „Sunt dezbateri foarte furtunoase, foarte aprinse, e un subiect complex, nu poate fi uşor epuizat”, a declarat Predescu pentru EVZ.
Potrivit judecătorului, „până acum au fost mai multe luări de cuvânt, unele pro, altele contra”. „Punctele de vedere se mai completează. Nu e nimic definitiv deocamdată”, spune el.
După ce legea a trecut valvârtej prin Camera Deputaţilor, PSD şi PNL au atacat-o la CC. Contestatarii susţin că menţinerea directorilor numiţi politic este discriminatorie şi r