Proiectul "Let's do it!", aplicat cu succes în Estonia, Letonia, Lituania şi Portugalia, va avea loc şi în România, la data de 25 septembrie. Astăzi, ministrul Mediului şi-a oferit sprijinul pentru operaţiune, care îşi propune să colecteze şi să recicleze gunoaiele aruncate în arealele naturale ale României, dar nu şi în oraşe, unde responsabilitatea e a firmelor de salubrizare.
"S-o facem, să curăţăm România. Avem şansa să curăţăm România de deşeuri într-o singură zi", a spus ministrul Laszlo Borbely, la o întâlnire organizată de conducerea "Let's do it, Romania!".
Acţiunea se bazează în mare parte pe voluntariat, iar Borbely speră că la acţiune vor participa "milioane de români". "Dacă în Estonia au venit câteva sute de mii de oameni, noi ar trebuie să strângem un milion", crede ministrul.
Estonia, ţară cu o populaţie de 1.3 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 45.000 de kilometri pătraţi, a reuşit să scape de gunoaie într-o singură zi, în anul 2008. Modelul a fost preluat de vecinii baltici din Lituania şi Letonia, iar, la 20 martie, şi Portugalia a făcut curăţenie generală.
"Problema este ce vom face cu România după acea zi de septembrie", a spus Borbely, care consideră că educaţia ecologică românească este încă ineficientă. Elevii, încurajaţi să iasă la cules gunoaie
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin consilierul de proiecte Alina Moisescu, a anunţat că şcolile româneşti vor sprijini proiectul. "Vom încuraja elevii să participe la acest program. Cu părinţii, cu profesorii", a spus reprezentanta ministerului, pentru evz.ro. Ziua săptămânii în care va avea loc proiectul este sâmbătă, astfel încât elevii vor fi liberi.
Până acum, au fost identificate mormanele de gunoaie din Ilfov, iar următoarele judeţe în care vor fi depistate gunoaiele sunt Cluj şi Argeş. În Ilfov, p