Fără a învăţa din lecţiile de până acum, guvernul se hazardează din nou la estimări optimiste privind evoluţia economiei româneşti în 2010. Comisia Europeană e mai rezervată în aprecieri. Sursa: MEDIAFAX
În timp ce premierul Emil Boc vrea să ne „liniştească” cu estimări optimiste privind mersul economiei româneşti în 2010, Comisia Europeană (CE) este mult mai prudentă.
Comisia atrage atenţia că o serie de ţinte incluse în Programul de Convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, aprobat luni de guvern şi trimis spre avizare la Bruxelles - precum şomajul, inflaţia sau deficitul bugetar, pentru 2010 - sunt mai degrabă nerealiste.
Astfel, scăderea ratei şomajului la 7,7% în acest an, anticipată de guvern în Programul de Convergenţă, pare o ţintă mai degrabă optimistă în contextul etapei incipiente în care se regăseşte procesul de relansare economică, avertizează CE.
Estimări „favorabile” de creştere economică
De asemenea, deficitul bugetar din acest an ar putea depăşi ţinta asumată de guvern, de 6,3%. „Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic”, se arată într-un document publicat ieri, care conţine comentariile Comisiei asupra Programului de Convergenţă al României.
În ciuda prăbuşirii economice puternice de anul trecut a României, guvernul estimează pentru 2010 o revenire pe un plus de 1,3%, pentru a ajunge la 3,7% în 2012.
„Evaluate împotriva informaţiilor curente aflate la dispoziţie şi în ciuda rezultatului mai pesimist decât aşteptările din T4 2009, acest scenariu pare a se baza pe estimări de creştere uşor favorabile pentru 2010”, susţine