Defrişarea pădurilor este una din principalele probleme de mediu resimţite în România. Alunecările de teren, deşertificarea, precum şi agravarea unor fenomene meteorologice sunt rezultatele defrişării masive care a avut loc după anii ‘90 în pădurile din ţara noastră.
Soluţia pentru redresarea suprafeţei sau protecţia mediului o reprezintă plantarea unui număr cât
mai mare de puieţi, care va avea rolul de a proteja solul împotriva inundaţiilor şi a altor fenomene, dar şi rolul de reţinere a CO2, principala sursă de poluare.
De asemenea, în urma studiilor efectuate, s-a observat un grad de îmbătrânire a pădurii, peste 50% din suprafaţa totală împădurită a ţării având peste 50 de ani.
Pentru refacerea suprafeţelor de pădure din mai multe regiuni ale României, Federaţia Română de Turism si Ecologie (F.R.T.E.) şi Regia Autonomă Romsilva a decretat intervalul 15 martie-15 aprilie drept “Luna Sădirii Arborilor”.
În această perioadă se va desfăşura o acţiune de voluntariat, sub sloganul “Sădeşte un pom. Păstrează-te om. Plantează-ţi oxigenul!”, care va avea loc în 15 judeţe din ţară: Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Bacău, Galaţi, Ilfov, Tulcea, Vrancea, Brăila, Vâlcea, Gorj, Braşov, Dâmboviţa, Iaşi şi Argeş.
Organizatorii se aşteaptă la participarea unui număr de aproximativ 2.500 de voluntari care să reuşească acoperirea unei arii largi de zone defrişate simultan. Se vor alătura acestora tineri din licee şi publicul larg de toate vârstele dornic să beneficieze de un mediu înconjurător sănătos.